Where was it : kåret til Årets Barnespill i Norge i 2012

Her er et artig og engasjerende brettspill hvor LYDeffekter spiller en viktig rolle! Snakk om å skjerpe sansene!

«Where was it» er basert på et vellykket og populært spill fra Tyskland. Det fungerer helt fint med norske regler og tekster (selv om navnet på spillet er på engelsk).

Hør etter!

Spillebrettet består av et stort landskap med vann, bebyggelse, et slott, en bondegård noen fjell etc. Både gutter og jenter kan like de flotte illustrasjonene med drager, hekser og middelalderslott.
Sentralt på brettet plasserer man et batteridrevet (!) dragefjell. Herfra kommer det ulike lyder som spillerne må tolke underveis i spillet.
Historien i «Where was it» er at en tyv befinner seg på flukt og gjemmer seg et sted i det store landskapet vi ser på brettet. Hele kartet er inndelt i firkantede ruter, og det gjelder om å bevege spillerbrikken din til den av disse rutene hvor tyven skjuler seg.
Dragefjellet gir fra seg en ny lyd med hint – kanskje en ku som rauter – så nå flytter alle spillerne brikken sin nærmere jordbruksområder med kyr på. Så kommer en ny lyd med hint : nå hører vi også noe vann i bakgrunnen. Aha, tyven må være et steds med både kyr og sjø i nærheten.
Til slutt viser Dragefjellet nøyaktig koordinat for hvilken rute på landskapskartet hvor tyven har gjemt seg. Alle lydene har ledet oss dit. Den spilleren som har vært flinkest til å tolke lydene, vinner spillet ved å plassere brikken sin i rett rute innen tiden går ut.

Øk vanskelighetsgraden

«Where was it» kan spilles på ulike måter, den ene vanskeligere enn den andre. Dette finner selv barn fort ut av, og de ulike modusene trykker man seg fram til på Dragefjellet. Underveis i spillet kan barna ha livlige diskusjoner om hva slags lyd de sist hørte – og hvor hen på kartet hinter denne lyden til da?
Spillerne kan både samarbeide eller konkurrere mot hverandre. Man kan til og med spille dette alene om man vil. Passer best for barn i barneskolealder. For større barn kan dette bli både for lettvint og kjedelig etter å ha hørt alle lydene noen ganger og lært seg hva rett gjemmested for tyven da må være. 1-5 spillere samtidig. Regn med å bruke cirka en halvtime. Veiledende pris er 600 kroner i butikk eller på nett.

Dette er et barnespill og egner seg ikke for kun voksne spillere, selv om barna sikkert setter pris på at mor og far er med de også. Særlig helt i begynnelsen for å full forståelse av hvordan reglene er.
Når barna så skal spille dette alene, så vær forberedt på støy i form av hintelydene fra Dragefjellet, samt barna som diskuterer eller fryder seg høylytt. Upraktisk å spille i nærheten av TV eller andre apparater med forstyrrende støy og lyder. Veldig greit om barna kan sette seg på barnerommet bak lukket dør om de vil dra frem dette brettspillet når vennene kommer på besøk!

Og skulle dette bli populært i heimen og hyppig spilt : husk ekstra batterier!
Særlig om dere skal spille det i hele påska på fjellhytta, og det er langt til nærmeste butikk eller bensinstasjon som holder åpent nå og faktisk har batterier på lur…