Settlers of Catan : over 5 millioner solgt!

Settlers of Catan ble utviklet i først utgitt i Tyskland på 90-tallet. Der ble det snart en bestselger og spillet ble kåret til Årets Spill i 1995, en imponerende bragd! Snart spredte spillet seg over hele verden, oversatt til utallige språk.

Nå skal det være solgt over 5 millioner av det originale spillet. Samtidig utvikles og tilbys det stadig nye «ekstra-moduler» man kan bygge ut Catan-spillverdenen med. Mange av disse utvidelsessettene finnes også på norsk.

Samfunsutvikling

Spillbrettet til «Catan» er utformet som et kart over øya ved samme navn. Her bor det urinnvånere fra før, samtidig som øya har ulike naturressurser som kan innhøstes og utvinnes.
3 eller 4 spillere kan spille Settlers of Catan, og det går fort èn til to timer å kåre vinnere og tapere. Spillerne må bygge opp sitt eget samfunn hver for seg. Du må sørge for at landsbyen din er liv laga, at veiene fungerer bra for rask forflytting av både folk og varer.
Du kan både handle med naboene dine – eller gå i direkte krig og konflikt mot motspillerne dine! Samtidig må du passe på å ikke gå tom for viktige ressurser innenfor ditt eget, lille herredømme.

Fort vanedannende

Første gang man setter seg ned og vil spille Settlers of Catan, kan man bli litt oppgitt over alle kortene og brikkene man skal holde styr på. Så er det et helt A4-ark med regler å lese og forstå, og enda flere regler i tillegg om man skal bruke utvidelsessett også.
Men frykt ikke! Reglene og spillet føles intuitivt og går kjapt å sette seg inn i. Og når man først har fått teken på det, er det fristende å spille det èn gang til samme kvelden.
Mange vennegjenger møtes derfor jevnlig kun for å spille Catan. Gjerne kombinert med noe godt i glassene rundt bordet. Da blir det opprinnelige brettet fort for lite og ensformig, og man bygger på med flere øyer, sjøfartsbrett osv.
Originalutgaven av Settlers of Catan ligger på ca 300 kroner. De ulike utvidelsessettene kommer på et par hundre kroner hver.

Juniorutgaven ble Årets Brettspill i 2014

Basert på den store populariteten til «moderspillet», var det logisk av utgiver Bersala-Enigma å utvikle en egen utgave for barn og unge; Settlers of Catan Junior.
Ungdomsversjonen falt i god jord hos publikum, ble snart en suksess og fikk velfortjent æren av å bli kåret til Årets Brettspill i 2014 her i Norge.
Settlers of Catan Junior har en veiledende butikkpris på 350 kroner, er beregnet for 2-4 spillere og tar ca en halvtime å fullføre.

I verste fall langtekkelig

Med mange millioner solgte utgaver, er det ikke til å unngå at ikke alle er like begeistrede for Settlers of Catan. Skeptikerne klager på at spillet fort blir kjedelig om èn eller flere av spillerne får mer ressurser og bedre infrastruktur enn de andre har. Disse kommer da kjapt i ledelsen og får utrettet mye mer hver gang det er deres tur, enn hva de mer fattige og uheldige motspillerne deres kan gjøre.
Da blir det fort til at man ikke synes det var så kjekt lengre, og bare sitter og håper på at den neste timen – eller to – skal gå kjapt unna.
Hvis dette viser seg å bli et gjentakende problem, oppfordres folk til i hvert fall unne seg å ekspandere spillet med flere brett! For om du roter det til på land og sitter der med en fillete landsby mens motstanderne dine allerede bygger flotte byer, så kan kanskje DU bli en hersker til sjøs og bygge den største handelsflåten..??