«Ryktet går» : prisvinnende tegne- og gjettespill

Her har vi nok et eksempel på vellykket oversettelse av utenlandsk spill til norsk. Amerikanske «Telestrations» er hos oss kalt «Ryktet går» og skaper så mye moro og begeistring at den norske spillbransjen kåret det til Årets Selskapsspill i 2012.

Deltakerne må både tegne og forklare i «Ryktet går». Vær forberedt på mye fliring og latter rundt bordet mens spillet pågår. Det er lett å le av hvor snodig fotball sidemannen din har tegna. Særlig når det viser seg det ikke er fotball, men en mislykka blomkål han mente å forestille…

«Alle kan jo tegne…»

Yeah right…du kan jo tro dèt! Men fakta er at enkelte av oss tegner vakkert og forståelig som noen guder, mens andre er bare sorgen! Nettopp dette utgjør mesteparten av moroa i «Ryktet går»!
Inntil 8 spillere kan være med og spille, og man må minst være 4 for at det skal funke. Jo flere, jo bedre!
Alle spillerne får hver sin tegneblokk med stive ark og spiral i ryggen. Det er lett å vri over til neste ark og skjule de foregående arkene – et vesentlig poeng.
Samtidig får hver spiller en white board-tusjpenn og en liten klut til å viske ut arkene med.
Til spillet følger det med snaut 150 kort med hele 800 ord og uttrykk. I begynnelsen av runden trekker hver spiller et slikt kort, skjuler det for motstanderne og triller terning. Terning-tallet avgjør hvilket av de 6 ordene på kortet ditt du skal tegne i blokka di.
Alle spillerne lager hver sin tegning i si ega blokk, basert på stikkord-kortet og terningkastet sitt. Så sender man blokken videre til sidemannen. Han/hun skal se på tegningen (uten at noen andre får se), snu om til neste ark og SKRIVE hva han/hun tror at tegningen på forrige side forestiller. Alle gjør dette og sender blokken igjen videre til neste mann.
Denne neste spilleren må lese hva forrige har skrevet om hva de tror den opprinnelige tegningen forestiller. Så skal man nå lage en tegning selv som forestiller stikkordet fra forrige spiller! Tegneblokken sendes igjen videre til neste mann…

Så feil kan man ta

Når man har spilt «Ryktet går» noen ganger, ser man at det blir morsommere jo flere som er med. For jo flere tolkninger av forrige ord eller tegning, jo større sjangse for at noen til slutt misoppfatter og lager en ny tegning / stikkord til nestemann – og som over hode ikke tilsvarer det første spilleren lagde helt i begynnelsen av runden!
Når alle spillerne har tegnet og skrevet etter tur i hverandres tegneblokker, kommer blokken til slutt tilbake til opprinnelig førstemann. Da er det sannhetens time og vi sjekker alle sidene bakover – hvem har skjønt tegningen (bokstavelig talt) og hvem av spilerne rundt bordet er helt på bærtur??
Her blir det alltid masse fliring og latterliggjøring av både ugly tegninger – og helt kokko fortolkninger hos enkelte spillere. Veldig moro for både barn og voksne!
Alle som har tippet rett ord/ tegning bakover i blokka får ett poeng hver. Fra og med at noen velger feil – og sprer denne feilen videre til sistemann – så gis det ingen poeng til noen av disse siste spillerne. Man noterer ned alle sine poeng fra alle tegneblokkene – før man visker ut og kjører ny runde!
De / den med flest poeng etter tre slike runder vinner.

Ikke uventet så er det kjempeartig å spille dette mens man sitter på vorspiel og fyrer opp til fest. Enkelte vennegjenger legger da vekk de siviliserte og uskyldige stikkordene som følger med i spillet, og lager heller sin egen liste med «på kanten ord» som skal tegnes og gjettes videre rundt bordet. En højdare!

Mye moro for pengene

«Ryktet går» har mye til felles med «Cranium Scribblish» som også er et vellykket gjett-hva-jeg-tenker-på spill. «Scribblish» ble for øvrig kåret til Årets Selskapsspill i Norge i 2011 – året før «Ryktet går» fikk samme æren.
Det tar fort en liten time å spille de tre rundene. Eller sagt på en annen måte : jo mer hauking og fliring rundt bordet, jo lengre tid koser man seg med «Ryktet går»…
Veiledende utsalgspris i butikk og på nett er 450 kroner.