Roskis : søppel-brettspillet som ikke stinker!

Kåret med god grunn til Norges Beste Barnespill i 2013.

I disse miljøbevisste og politisk korrekte tider, er det gøy med et spill hvor man rett og slett skal være flinkest til å pælme søppel i en stor bosskasse – og unngå at dritten ramler ut igjen.
Sa vi politisk korrekt…?? Her kan du også vinne ved å være en liten sleiping og la de andre drite seg ut og tape foran deg.

Slik spiller du Roskis

Deltakerne kjemper om å legge søppel oppi en artig søppelcontainer man kjapt setter sammen med elementer som følger med i esken. Hver spiller har kort på hånden med poengsummer. Når det er din tur legger du ut et kort med nummer 1 til 8 på.
Det nummer som er på kortet, er det samme antallet søppel-gjenstander du forsiktig skal pælme oppi containeren. «Søppelet» består av tomflasker, hermetikkbokser, epleskrotter osv. Alle er laget i tre og behagelige å håndtere. De er også glatte nok til å være vanskelige å stable mer i høyden når søppelkassa begynner å bli fullstappet.
Etter det har vært din tur, skal nestemann legge ut sitt eget poengkort og stable enten et lavt eller høyt antall søppel på toppen av skrotet de andre medspillerne allerede har dumpet i containeren.

Pluss- og minuspoeng

Selv mindre barn lærer seg snart å være snedige taktikere her : jeg har kort på hånden med både høye og lave tall på. Hvilket skal jeg spille ut? Legger jeg et lavt tall, så klarer jeg enkelt å dumpe noen få søppel-enheter oppi containeren. Men om jeg legger MANGE ting oppi kassa, så blir det skikkelig vanskelig for neste mann å stable SITT antall flasker og annet skrap på toppen av søppelet som allerede ligger der!
…for den gutten som til slutt forårsaker at søppelfjellet begynner å rase utfor kanten av søppelkassa, ja, han får minuspoeng!
Mens hu jenta som var sist til å kaste søppel UTEN å søle, hun får plusspoeng for jo mer hun kastet!

Ingen kildesortering!

Roskis er som sagt et brettspill som handler om å kaste mest mulig søppel uten å søle. Temaet passer perfekt i disse tider hvor kildesortering av husholdningsavfall er et hot tema. Barna lærer seg dessuten kjapp hoderegning, balansegang og taktisk beregning.
Derfor er det ironisk og ekstra morsomt at Roskis IKKE tar hensyn til kildesortering i det hele tatt! Tvert imot! Her skal epleskrotter og annet, biologisk avfall pælmes rett oppi samme spannet som metall og glass. Både små og store kan fryde seg over å være så pass rampete!

Anbefales!

Spillet er laget for 2 til 5 deltakere. Små barn kan gjerne spille det alene, men de første gangene kan det være greit om eldre ungdommer eller voksne er med. Og ja, selv voksne kan ha mye gøy av å være med på Roskis!
Det er utenlandske Lautapelit som har utviklet og utgitt spillet, men alt er oversatt til norsk i vår hjemlige utgave.
Roskis tar bare en halvtime å spille ferdig og koster ca 250 kroner i innkjøp. En god investering!
….kanskje hele familien kan spille dette etter middagen neste gang søppeldunkene under kjøkkenvasken begynner å bli fulle..? Så kan taperen ta på seg skoa og bære med seg den stinkende gørra ned trappene og ut i søppelkassa foran huset..??
Blir dette en suksess hjemme, går det ikke lang tid før barna også krever å få spille om hvem av dem som må rydde rommet sitt eller hjelpe til med støvsuging og oppvasken neste gang.
God fornøyelse!