Prøv «Airlines Europe» : brettspillet som ble kåret til Årets Familiespill i 2012

Dette må være det perfekte spillet å slå i hjel ventetiden med neste gang man sitter Kjos-fast på en flyplass og venter på en sterkt forsinka flyavgang.

Heldigvis kan man godt spille dette hjemme også – eller på hytta. For «Airlines Europe» blir fort gøy og vanedannende når man kommer inn i reglene og spillets gang.

«Dette har vi spilt før, pappa!»

Sa poden vår første gang vi spilte «Airlines Europe». Jeg måtte smilende gi han nesten rett. For det han tenkte på var at dette lignet mye på andre reisespill vi også koser oss med : som f.eks «Union Pacific» eller «Ticket to ride».
Selv for uerfarne «reise-spillere» var det fort gjort å komme inn i spillets gang i «Airlines Europe».
Kort forklart består spillebrettet av et stort Europa-kart med ca 30 byer avmerket. Mellom byene er det tegnet inn striper som indikerer flyruter. Helt ytterst, rundt kartet, går det en verdibane. Det følger med artige, små flymodeller i fargerik plast som spillerne plasserer der de selv kjøper lisens for en ny flyrute for et flyselskap man selv har aksjer i.

Millioner i spill

I dette spillet er vi alle millionærer! Akkurat som i Monopol følger det her med pengesedler, men det er bare millioner det er snakk om. 150 millioner totalt!
Det er 10 flyselskaper med i spillet, og alle kan eie aksjer i disse. Gjennom spillets gang kjøper eller selger du flyaksjer, samtidig som du bygger ut rutenettet til de flyselskapene du selv eier aksjer i – og ønsker å øke eierandelen din i.
Aksjeverdien til et flyselskap øker med antall flyruter det har. Alle spillerne som eier minst èn aksje i dette selskapet, får ta del i aksjegevinsten. Men storaksjonærene får logisk nok størst utbytte.
I tillegg til de 10 «kommersielle» flyselskapene, inneholder spillet et ellevte flyselskap; «Air Abacus». Du kan bytte de andre fly-aksjene dine til Air Abacus-aksjer. Dette selskapet har ingen egne flyruter, men stiger i verdi ut fra en verditabell på brettet. Du øker altså formuen din, men på en annen måte enn gjennom de øvrige selskapene.

Slik spiller du

Spillet begynner med at vi alle får utdelt 8 millioner og 8 flyselskap-aksjer hver. Når det er din tur kan du velge å legge ned to eller flere av dine 8 aksjer på hånd. Da får to utbetalt 2 millioner fra banken for hver aksje du har lagt ned, men samtidig avslører du også for motstanderne hvilke flyselskaper DU sitter med.
Neste mann ut kan velge å ikke legge ned noen av sine flyaksjer, men heller ta 8 millioner fra banken og heller spare til en stor-offensiv en senere runde.
Tredje spilleren kan f.eks velge å utvide rutenettet og kjøper flylisens mellom to byer. Dette koster noen millioner, men samtidig øker man aksjeverdien i et flyselskap man selv eier i – og ønsker å eie mer i, helst uten at de andre rekker å snappe opp for mange aksjer i samme selskapet!
Man lærer snart å være slu og strategisk med sine disposisjoner; vær hemmelighetsfull med hva du selv eier og skal satse på; prøv å blokker for de andre – sørg for å snappe til deg ledige flyruter for «ditt» selskap, innen de rekker å gjøre det samme for «sitt» flyselskap!
Etter hvert som man legger ned aksjer skjult på hånden, må man trekke inn nye aksjer fra en bunke på brettet. Mellom alle flyaksjene ligger det poengscoringskort gjemt. Når disse kommer opp, pauses spillet og alle får beregnet poeng ut fra hvor taktisk flink du har vært til å kjøpe, selge, investere og bygge ut.
Etter tredje scoringskortet er spillet over : den med flest poeng til sammen har vunnet.
Høres dette vanskelig eller forvirrende ut? Du trenger ikke bekymre deg – det tar faktisk bare noen få minutter å komme inn i spillet når man først setter i gang og spiller det!

Velegnet for familier

«Airlines Europe» er beregnet på 2 til 5 spillere og passer for både barn og voksne. Barn trenger hjelp av ungdommer eller voksne medspillere til å forklare seg reglene før de fint kan spille dette på egenhånd etterpå.
Spillet har en veiledende utsalgspris på 600 kroner. Det tar en god time å spille det til man kårer en vinner, du kan beregne inntil 90 minutter.
Det er laget noen utvidelsessett til «Airlines Europe», men ikke på norsk.