Newton brettspillet : for glupinger i alle aldre

Det populærvitenskapelige programmet for barn og unge på NRK la grunnlaget for dette kunnskapsspillet. Valgt til Årets Selskapsspill i 2014.

Utgiver er det helnorske forlaget Vennerød Forlag som de siste årene har utviklet en rekke brett- og kortspill i samarbeid med NRK.

Nesten for vanskelig

Spillet markedsføres som egnet for hele familien, for spillere fra 10 år og eldre. I praksis vil mange av spørsmålene underveis være vanskelige for både unge og voksne; som f.eks hvilke hav renner de amerikanske elvene ut i, og hvilke av dem er lengst..?
Men okay, når man har spilt dette et par ganger, så sitter nok informasjonen inne hos folk til neste gang. I mellomtiden kan poden score høyt på lekseprøvene på skolen i naturfag, mens mamma og pappa kan imponere stort med de nye kunnskapene sine neste gang de deltar på Quiz-kveld på pøbben med arbeidskollegaene sine!

Tar en god halvtime

Newton er beregnet for 2-6 spillere som får utdelt spillerbrikker og svarbrikker som brukes når man skal vurdere hva som er rett svar på hvert av de 360 naturvitenskapelige spørsmålene underveis mot mål.
Spillet er estimert å ta 30-45 minutter. Vi har testet det noen runder i gode venners lag, og funnet ut at tiden gjerne tar lengre når stemningen stiger og man begynner å diskutere og krangle med medspillerne om hva som er rett svar på spørsmålene (før vi kikker på fasiten).
For alle spillerne skal svare hva de tror er korrekt, og de med rett svar rykker så fremover og fra oss andre som bommet på hvor mange meter blodårer vi har totalt i kroppen. Deltakerne flytter spillerbrikkene sine fra start mot mål i en runde på et smart-o-meter brett.
Det tevles i å samle mest mulig poeng (basert på korrekte svar på spørsmålene underveis), og man går totalt åtte runder rundt brettet.
Spillereglene er enkle å forstå. Alle kan kjapt lære seg hvordan man skal spille Newton korrekt. Utfordringen er å svare korrekt på flest mulig av de av og til vanskelige spørsmålene.

Du trenger ikke vite rett svar for å vinne

Newton er et helnorsk spill som konkurrerer godt mot andre norske og utenlandske kunnskapsspill. Spillet er sosialt og fungerer godt både når familien samles rundt stuebordet en frikveld, eller når venner kommer over på besøk.
Hvert av de 360 spørsmålene kommer med fire svaralternativer. Man trenger altså ikke være gluping og skjønne hva som er rett svar på alt! Det holder lenge å resonnere seg fram til hvilke av svarene som i hvert fall IKKE kan være korrekt…
Dessuten er det alltid morsomt å høre på hvordan de andre deltakerne dummer seg ut ved å velge et svaralternativ som i hvert fall umulig kan stemme!

Du trenger ikke ha fulgt med på NRK

…for å kunne spille Newton med samme navn. MEN det hjelper å være naturlig vitebegjærlig og nysgjerrig på hvordan ting henger sammen ute i verden!
Spillet skjerper i hvert fall sansene våre og trigger lysten etter å lære oss mer – sånt kan vi like!
Veiledende pris er kr 500.
Spillet Newton ble i 2014 kåret av bransjen selv til Årets Selskapsspill av Norges brettspillutgivere og -distributører.
Dette spillet er med god grunn blitt et populært inventar på påskehytter omkring i landet, og passer godt til late dager i romjulen osv.