Familiebrettspillet Mondo : prisvinner i mange land

«Mondo» ble kåret til Beste Familiespill her i Norge i 2011 og har velfortjent blitt en bestselger i mange land.

Her kan hele familien samles rundt kjøkkenbordet og prøve å overvinne hverandre. Passer for både voksne og barn fra 8 år og eldre.

Bygg din egen verden – raskest mulig

«Mondo» kan spilles av 1 til 4 personer. Alle trekker hvert sitt spillebrett. Her er det et åpent «verdenskart» på hver side, og du velger selv hvilken av de to sidene av brettet du vil spille – og fylle med landskapsbrikker.
Man skal gjennomføre tre runder for å kåre en vinner. I hver runde sanker man poeng. Det følger med ulike regler i spillet, slik at spillerne kan bestemme selv hvilken vanskelighetsgrad de ønsker. Rundetidene bestemmes ut fra hvor vanskelig du vil spille; fra 7 til 6 til 5 minutter.
En egen tidtaker/ timer medfølger for å holde styr på nedtellingen for hver runde. Det gjelder om å rekke å fylle alle «hullene» på brettet sitt med passende landskapsbrikker raskest mulig før rundetiden er oppbrukt. Jo fortere ferdig du blir – i forhold til dine motspillere – jo høyere bonus får du.
Landskapsbrikkene blandes godt og legges i en «haug» på midten av bordet, mellom spillerne. Brikkene er har trykk på begge sider og det spiller ingen rolle hvilken vei som vender opp mens de ligger på bordet.

Et salig, herlig rot!

For hver av de tre rundene så skal hver spiller trekke landskapsbrikker fra haugen i midten på bordet der dere sitter. Du kan trekke så kjapt du bare vil, men du får kun benytte èn hånd.
Se fort på brikken du nettopp plukket opp. Passer den inn noe steds på ditt eget brett? Husk at du får kun legge ned brikker side-om-side med en av brikkene som allerede finnes på brettet ditt. Kanskje du godt kunne trenge den siste brikken du løftet, men må bygge ut med flere andre brikker i mellomtiden?
Du står da fritt til å legge siste brikken du løftet tilbake i haugen. Så kan du heller plukke den opp igjen litt senere i runden når du har lov å bruke den. Hvis bare ingen av de andre spillerne allerede har brukt den i mellomtiden på sitt eget brett…makan!

Det gjelder som sagt å bygge sammenhengende områder innenfor grensene av din verden på ditt brett. Jungelbrikker settes ved siden av andre jungelbrikker, slik at de danner en komplett skog til slutt. Savanner og vannområder bygger du også ut. Få med flest mulig dyr på brikkene – det får du ekstra poeng for.
Pass på å ikke ha med så mange vulkaner på bildene dine. Disse trekker ned i poengsum. Du får også minuspoeng for ledige felter du ikke rekker å dekke med en brikke før rundens slutt. Har du slurvet og lagt ned en brikke i full fart for å bli ferdig i tide, ja, så trekkes du også for poeng om du ikke fant en brikke som passet perfekt inn med det landskapet som allerede lå der fra de eksisterende brikkene på brettet ditt.
Både unge og eldre skjerper assosieringsevnene sine gjennom dette spillet. Stresstakling under høyt tempo og dyp konsentrasjon er andre fordeler som «Mondo» skjerper hos deg. Artig!

Tysk kvalitet

Spillet kommer opprinnelig fra Tyskland, og har en logisk orden i oppbygging og regelverk. Illustrasjonene og bildene er fargerike og pappkvaliteten god på både de fire brettene og snaue 150 brikkene. «Mondo» kan minne litt om Carcassonne.
Spillet tar erfaringsmessig rundt en halvtime og koster 400 kroner i veiledende utsalgspris.