Escape brettspillet: kjapt og super-spennende

Escape gir spillerne kun 10 minutter på å klare å rømme fra et skummelt tempel før det raser sammen, og er så nervepirrende at ingen kan ta en kjapp pause underveis.

Escape er sterkt vanedannende og man blir fort hekta på å spille det. Ikke rart at spillebransjen selv kåret dette til landets beste familiespill i 2013!

Heia Norge!

Utgiver er det utenlandske forlaget Queen Games, og vårt største spillforlag; Vennerød, står for distribusjonen her til lands. Det bør nevnes at vi her i Norge kan utvide spillet med ytterligere skattkamre, timeglass, skatter og forbannelser. Dette kan man ikke gjøre med noen fremmedspråklige utgaver av spillet!
Årsaken til dette har nok direkte sammenheng med at Escape er skrevet og utviklet av norske Kristian Roald Amundsen Østby – mannen som også oppfant storschlageren «Mammut». Well done, sir!

Tidspress og lydeffekter

Èn komplett runde med Escape tar 10 minutter. Helt nøyaktig på sekundet! Og hvordan holde telling med tiden underveis..?
Jo, du starter med å spille av den medbrakte CD-platen i esken! For de mange som ikke lengre kan avspille noe så gammaldags som en CD-plate hjemme, så følger det også med instruksjoner om hvordan laste ned en egen app / lydfil fra nettet. Denne lar du avspille på din mobil eller PC mens du og dere sitter sterkt konsentrert over brettet.
Ja, for du forstår kjapt at her MÅ du både følge med og være på hugget HELE tiden i disse ti minuttene, ellers er det over og ut!

Samarbeid – eller dø

Escape kan spilles av 1 til 5 spillere. Å sitte og spille dette helt alene går nok an, men vi kan nesten ikke se noen vits i dette!
For hele sjarmen med Escape er at alle spillerne må jobbe i fellesskap om å komme seg helskinnet ut fra tempelet – alle sammen – innen de 10 minuttene er utløpt og du får tonnevis av tempelmursteiner i knollen.
Spillet oppgis å passe for alle fra 8 år og oppover. Dette er vi enige i. Selv unger som spiller dette på egenhånd, uten medvirkning av voksne, har stor glede av spillet.
Kanskje Escape burde blitt førstevalget når barne- og ungdomsskoler arrangerer valgfri ta-med-noe-hjemmefra kosedager..?? Man må ha flaks også for å seire i dette spillet, men først og fremst må man samarbeide med hverandre rundt brettet. Dèt er en viktig erfaring alle skolebarn burde tatt med seg videre i livet!

Hva er Indiana Jones da, pappa?

Allerede før vi åpner spillesken og ser hva som følger med av brikker etc, er stemningen satt for oss voksne. For på forside-illustrasjonen er det avbildet en arkeolog-type i kledelig fedora-hatt som må løpe fra en farlig situasjon inne i et tempel. Helt likt åpningssekvensen i første Indiana Jones-filmen fra 1980 tallet!
Jeg nevner dette for kidsa jeg skal prøve spillet for første gang sammen med. Ungdommene og barna ser bare dumt på meg. Jeg forklarer at Indiana Jones var en kul type som løp rundt og leita etter gamle skatter og sloss mot skurker i samme slangen. De var ikke imponert.
«…ååååh, du mener en sånn dårlig, mannlig kopi av Lara Croft, pappa..??»
Sukk…

Trill og spill

Heldigvis må man ikke ha vokst opp på 80-tallet for å ha glede av Escape! Man lærer seg kjapt de grunnleggende reglene; alle spillerne har hver sine terninger og triller disse samtidig og om hverandre. Så kombinerer vi hver andres terning-resultater for å få samlede verdier som tillater oss å bevege oss fra kammer til kammer – vekk fra fare og ut i retning av utgangen innen de ti minuttene er utløpt.
Underveis mens man beveger seg inne i tempelgangene samler man opp edelstener. Disse bytter vi til nøkler helt til slutt ved utgangen. Her må hver og en av spillerne klare å komme seg ut på egenhånd til friheten.
For å holde pulsen oppe de ti minuttene spillet varer, så har produsenten for sikkerhets skyld lagt inn en gonggong-alarm hvert tredje minutt. Når den lyder er det rett tilbake til startkammeret – eller siste gang – rett til utgangen, for å flykte for livet!